Annons
Annons

Amningshets!

Malin-Watson-James-Nyfödd

Igår snackades det om amning på tv och det tog mig tillbaka till tiden direkt efter att våra söner föddes. Jag håller med om att det var en väldig amningshets från personalens sida på BB som jag tror, i mitt fall, försvårade situationen. Jag ville väldigt gärna amma båda våra barn och jag kämpade som ett djur för att få det att fungera men det gick tyvärr käpprätt åt helvete. Ingen av mina små bebisar fick till tekniken ordentligt så att de fick i sig bröstmjölken. Jag fick stora sår och hade så fruktansvärt ont och till slut grät jag istället varje gång det var dags för nästa måltid. Jag visste ju vad som komma skulle. Ju fler sköterskor som la sig i och försökte ”hjälpa till” desto värre blev det. En del av dom var naturligtvis väldigt duktiga och omtänksamma men de flesta körde på för brutalt tycker jag. När jag dessutom hade klargjort för personalen att jag verkligen ville amma så förstod jag inte riktigt anledningen till den där barska attityden för att få oss mammor att amma. Jag hade ju redan sagt att jag ville göra det. Jag kämpade ju på allt vad jag kunde men jag sjönk bara längre och längre ner under ytan kändes det som.

Annons

Malin-Watson-Söner

När vi kom hem från sjukhuset så fungerade det fortfarande inte. Jag sökte upp specialisthjälp för att få råd och hjälp och tänkte att till slut ska vi väl ändå få det här att fungera tillsammans. Skam den som ger sig. Vår yngsta hade dessutom gulsot när han föddes så därför var vi tvungna att åka fram och tillbaka till sjukhuset de första tio dagarna innan han till slut blev bra igen. Det gjorde ju inte direkt saken lättare. Vi kom liksom aldrig till ro. Dagen innan julafton fick vi klartecken att gulsoten hade försvunnit så det var fritt fram för oss att fira jul med min familj utan att behöva åka iväg till sjukhuset igen, (James föddes på Lucia).

David-Watson-söner

Jag kämpade på i fyra månader för vår förstfödda sons skull och i tre månader med vår andra lilla kille innan jag till slut gav upp och det var verkligen inget lätt beslut att ta. Jag kände mig så skyldig, självisk och för att inte tala om misslyckad. Jag var världens sämsta mamma kändes det som eftersom jag inte ens klarade av att ge mitt barn mat men så fort jag hade tagit beslutet att lägga ner amningen och bestämt mig för att det inte längre fanns någon återvändo så släppte allt. Helt plötsligt började jag istället njuta av måltiderna tillsammans med mitt barn och njuta av den härliga första tiden som är så speciell. Jag behövde inte längre gråta av smärta varje gång det vankades lunch eller någon annan bebismåltid. Jag blev en mycket bättre mamma och jag kunde äntligen börja njuta ordentligt av den första magiska tiden tillsammans med mitt nyfödda barn. David tyckte också att det kändes bättre för honom eftersom han nu kunde hjälpa till på ett helt annat sätt. Han kände sig inkluderad och lika viktig som pappa som jag var som mamma och vi kunde dessutom hjälpa varandra och turas om att gå upp på nätterna och mata vår bebis.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Jag säger inte att det är fel att amma. Jag tycker att amning är fantastiskt om det fungerar men om det inte gör det och om man mår så fruktansvärt dåligt av det både psykiskt och fysiskt så är det kanske inte värt det. Omgivningen, sjukhuspersonalen och man själv som nybliven förälder måste kanske acceptera att det inte alltid går och snälla ni där ute, sluta med att skuld belägga oss som inte kunde.

David-Watson-Barn

Idag önskar jag att jag hade varit starkare i mig själv och sagt ifrån lite tidigare. Att jag inte hade kämpat på så länge som jag gjorde. Jag mådde dåligt, min bebis mådde dåligt och min man mådde dåligt eftersom han såg hur jag led hela tiden. Den första tiden som ny familj är så otroligt viktig och så fort jag slutade med amningen så började jag att njuta på ett helt annat sätt. Jag var i nuet, jag njöt av att vara med min bebis varenda sekund trots att ögonen gick i kors av trötthet och kände mig istället som Världens Lyckligaste Mamma!

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

(78)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar