Annons
Annons

Läs läs läs!

Jag älskar att läsa för våra barn. Just nu blir det många Harry Potter-böcker. Vi är för tillfället inne på den tredje boken och de tycker båda att den är väldigt spännande. Jag har kört hårt med båda våra söner när det gäller läsning. Alex tyckte att det var jobbigt i början men läser nu fantastiskt bra och tycker dessutom att det är riktigt kul. Han läser med så mycket inlevelse och härlig känsla att jag skulle kunna se mig honom som skådespelare i framtiden. Vår yngsta son James går i ettan och har precis knäckt läskoden. Han tyckte också att det var lite kämpigt i starten men nu börjar det flyta på mycket bättre. Det gäller ju att inte ge upp. Varken som förälder eller barn även om det känns träligt ibland. Det tar tid för dom att komma in i böckernas och läsningens värld men när de väl anländer till denna magiska destination så kommer det ju att vara så värt det. Helt plötsligt öppnas en helt ny fantasivärld upp för dom som de inte har haft tillgång till tidigare som de sedan kan åka tillbaka till och besöka precis när de vill. Fantastiskt tycker jag. Det är som förälder otroligt viktigt att ta sig tid för högläsning enligt min mening.

Annons

80% av vårt ordförråd kommer från tryckt text. En sjuåring har ett ordförråd på ungefär 5000-7000 ord. En sjuttonåring som har läst eller regelbundet lyssnat på texter har cirka 50 000-70 000 ord i sitt ordförråd. En sjuttonåring som inte läst eller lyssnat på texter har bara cirka 15 000-17 000 ord i sittordförråd. Det talar sitt tydliga språk tycker jag. Dessutom älskar ju barnen när man läser för dom.

Talspråket och hur vi skriver är så viktigt. Hur vi uttrycker oss, att vi är vältaliga och kan förklara vad det är vi vill säga. Det har man ju nytta av hela livet och det ger en också självförtroende. Det är jag helt övertygad om. Tyvärr tycker jag att utvecklingen av vårt språk ibland är inne på fel spår. Fler och fler människor svär när de pratar. Det verkar bli allt vanligare och dessutom mer accepterat. Det tycker jag är fel. Det låter otrevligt och det gör inte att de får fram vad de vill säga tror jag. Bort med svordomar och heja det svenska språket istället. Större ordförråd till folket så att vi alla kan uttrycka vad vi egentligen vill få fram!

(27)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar